Se dina priser >>>

Ekologisk

Nordisk Råvara Rättviksärt 2,5kg KRAV

1x4st
300,00kr/st
1 200,00kr

Liten vackert blågrön ärta med ljus kärna. Ren doft och intensivt ärtig smak med fin nötighet och sötma. Lång eftersmak av rostad hasselnöt. Rättviksärten är så god att den förtjänar att användas som huvudingrediens. Färdigkokt är den perfekt att bryna, använda i mustiga soppor, grytor eller sallader.

Rättviks egen ärt (som är en sorts gråärt) har odlats i området sedan 1550-talet och har under århundradena varit vida känd för sin smak och sitt höga näringsinnehåll. Det främsta användningsområdet förr var till mjöl av vilket det bakades ”artbullä” eller gjordes ärtgröt. Under tider av missväxt och fattigdom klarade sig rättvikarna bättre än sina grannar tack vare sin superärt.

Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten.

Kulturarvsgrödor, som gråärten tillhör, är grödor som odlats i Sverige under århundraden och som vi nu har börjat odla igen. På så sätt får kommande generationer njuta samma smaker som våra mor- och farföräldrar en gång gjorde och samtidigt bidrar vi till ökad mångfald på våra åkrar.


Alla produkter från Nordisk Råvara är KRAV-märkta och odlade i Sverige.

Produktdetaljer

Varumärke
Nordisk Råvara
Flaivys artikelnummer
13100
Förpackning
Påse 2500g
Antal styck per förpackning
4
GTIN
07350013350085
Lager och Leverans info
Direktleverans från Nordvara Nordisk Råvara AB

Liknande artiklar