Timorasso Colli Tortonesi Derthona

Cascina Gentile

Orange vin

Ibland känner jag instinktivt när jag provar ett vin bara wow. Det här måste jag ta hem. Så var fallet när jag stötte på Daniele Oddones vin Timorasso Colli Tortonesi Derthona. Druvan Timorasso kan verkligen ge viner med stark karaktär. Det är det minsta man kan säga om Danieles vin. Alla druvor i detta vin kommer från Danieles egna vingårdar på Cascina Gentile. Där de odlar han i samklang med naturen och med en naturlig approach i vinmakeriet.


Vinet görs med en mjuk pressning av Timorasso druvorna och kall maceration med skalen i ett dygn. Det ger en djup gul färg så detta vin är mitt i mellan ett vitt vin och ett orange vin. Jästningen startar sedan spontant och sker sedan vid en kontrollerad temperatur om 18 grader. Efter jäsningen eliminerar Daniele den grova jästfällningen och lagrar sedan vinet med den fina jästfällningen i rostfria fat i 18 månader. Varannan vecka pumpas vinet runt för att blandas med den fina kvarvarande jästfällningen. Daniele gör ingen filtrering eller klarning av vinet innan det buteljeras. Vinet vilar sedan ett helt år i flaskan innan det börjar säljas.

Passar till

Perfekt till en mustiga fisksoppor med skaldjur. Vitt kött till huvudrätten och ostar som dessert.

Utseende

Färg är mörkt halmgul.

Doft

Doft är komplex, intensiv och ihållande. Blommig, fruktig med inslag av mineral, kamomill, aprikos, havtorn och lätt petroleum toner.

Smak

Smaken är intensiv, fruktig, varm, harmonisk, med inslag av mogen frukt och mineraltoner. Vinet är lätt, lätt oxiderat i stilen.

Produktdetaljer

Leverantör
Vinonista AB
Varumärke
Cascina Gentile
Artikelnummer
100273
Pris
Logga in för att se priset
Antal styck per förpackning
12
Förpackning
Flaska 750ml
GTIN
07350095031308
Alkohol
14%
Lager och Leverans info
Tillfälligt slut
Ursprung
Europa > Italien > Piemonte
Årgång
2020
Druva
Timorasso

Liknande artiklar

Ekologisk
Daphne
Orange vin
Daphne 13.5%

Cosimo Maria Masini

Ekologisk
Coccio Marche Bianco (Orange)
Ekologisk
UNi
Ekologisk
Frekt
Ekologisk
Pepin Orange - Husets Naturvin
Ekologisk
Pepin Orange - Husets Naturvin
Ekologisk
Cinque Inverni
Ekologisk
Reis
Orange vin
Reis 13%

Rocco di Carpeneto