Se dina priser >>>

Bodegas y Vinedos José Ant. Garcia

Unika viner från urgamla vinstockar i Bierzo

Bierzo, nordvästra Spanien

Vingården har tagits över av José Antonio Garcia efter hans farfar Santos Garcia men vingården har drivits i familjen i många generationer. Vingården ligger i den mest prestigefyllda byn i Bierzo området, Valtuille de Abajo, där man enbart förfogar över de allra främsta Grand Cru klassificerade vingårdslägena. Förutom denna vingård så har man även vinodlingar på andra sidan dalen i sluttningen mot bergen vid prestigeområden vid byn Corullon. Vingården vid Corullon har unika skifferjordar som påminner om de klassiska jordarna i Priorat. 

Bierzo är en unik region i den spansk vinvärlden och ligger i nordvästra Spanien i regionen Castilla-León precis vid gränsen till Galicieno och har tack vare läget ett speciellt mikroklimat. Montes de Leon i väster mot Galicien och de Kantabriska bergen i norr skyddar området mot de fuktiga vindarna Atlanten. Det gör också att man får mindre nederbörd vilket gör att rötterna till vinstockarna tvingas djupt ned i jorden och blir tåliga för väderväxlingar. Det höga läget mellan 500-700 m ö h gör också att druvorna får en långsam perfekt mognad med balans mellan frukt och hög syra i druvorna. Däremot ger vinstockarna lägre skördar men med fantastiskt koncentrerad smak.

I vingården har man Mencia, Godello och Dona Blanca druvor. All vinodling och arbete i vingården sker på ett hållbart och naturligt sätt med minimal eller ingen tillsats av sulfiter och för vissa av vinerna också spontanjäsning utan tillsättning av jäst. Inga av vinerna är dock ekologiskt certifierade. De yngsta vinrankorna är ca 75 år gamla och man har även flera delar av de äldsta vingårdarna med ”pre-phylloxera” Godella-vinstockar på över 125 år gamla och som fortfarande används i produktionen av toppvinerna