Celler Capcanes

Celler Capcanes

“Kooperativ i Montsant”

Celler Capçanes, som drivs av ett kooperativ bildat 1933, producerar ca 800 000 flaskor per år varav merparten rött vin. Några av vingårdarna som fortfarande är i bruk är över 100 år gamla. På 80-talet började man inse kvalitén på druvorna som växer i området och bestämde sig för att börja producera vin under egen etikett. Innan dess hade man sålt druvorna vidare.

I mitten på 90-talet kom en förfrågan från det judiska samfundet i Barcelona om de kunde producera ett koshervin. Detta krävde installation av ny utrustning som gör det möjligt att identifiera, isolera och vinifiera under kontrollerade former. Koshervinet var en succé och Capçanes hamnade på kartan med vinet ”Flor de Primavera”, som har ett rykte om sig att vara ett av de bästa spanska vinerna i världen.

Väl framme på gården möter Jürgen Wagner oss. Han är en av två vinmakare på Celler Capçanes. Vi börjar med en rundvandring i vineriet. Just att det tillverkas ett koshervin där gör det lite speciellt. Vi kan skymta ektunnorna innanför en grind med hänglås då han berättar historien….

Ekologisk
Mas Picosa Blanc 2022
Cap Sentit Orange