Pet-Nat Bianco

Fattoria Sardi

Mousserande vin

Ekologisk

Mina på vingården Fattoria Sardi i norra Toscana skördar alla sina druvor för hand. De bärs försiktigt in i vinkällaren och pressas samma dag för att bevara alla aromer. Druvorna pressas varsamt för att inte juicen inte ska ta smak av skal och kärnor. Druvjuicen tappas sedan på amforor(lerkäl) och rostfria stål fat.


Efter ett par dagar börjar juicen jäsa. Jäsningen uppstår spontant av att naturlig vild jäst som lever i vingården reagerar med druvjuicen. När jäsningen påbörjas buteljeras vinet direkt. Jäsningen fortsätter sedan i flaskan. När den avslutats är resultatet ett naturligt bubblande vin med ett litet fint sediment kvar av jästfällningen.


Pet Nat har blivit väldigt trendigt och det har gjort att det numera också görs en hel del intetsägande viner. Pet Nat är egentligen bara samlingsnamnet på vintypen så som kund behöver man lära känna de producenter som gör kvalitet. Metoden att göra Pet Nat heter ”méthode-ancestral”. Man har gjort vin på detta sett i århundraden. Att den nu åter blivit populär beror nog dels på naturvinstrenden, men också att den i rätta händer, som Minas, kan addera underbar komplexitet från jästfällningen.

Passar till

Vinet är trevligt som aperitif men det matchar också väldigt bra till pizza. Runt 10 grader är lämplig som serveringstemperatur. Då kommer doft och smak fram på bästa sätt.

Utseende

Färgen är ljust gul i en charmig grumlighet.

Doft

Doften är intensiv av vita blommor och tropiska frukter.

Smak

Smaken är fruktig, frisk med fin syra och bra längd i smaken. Sockerhalt under en 1 g/L.

Produktdetaljer

Leverantör
Vinonista AB
Varumärke
Fattoria Sardi
Artikelnummer
100312
Pris
Logga in för att se priset
Antal styck per förpackning
6
Förpackning
Flaska 750ml
GTIN
07350095030172
Alkohol
11%
Lager och Leverans info
Tillfälligt slut
Ursprung
Europa > Italien > Toscana
Årgång
2022
Druva
Trebbiano