Piemonte Albarossa

Viotti

Dryck > Vin > Rött vin

Nyhet

Albarossa skapades som en klon av druvorna Nebbiolo och Barbera. Den togs fram på 30-talet av Giovanni Dalmasso. Åtminstone var Giovannis avsikt att korsa Barbera med Nebbiolo. Målsättningen var att kombinera Barberans fruktiga aromer som plommon, björnbär och blåbär med Nebbiolos blommighet, komplexitet och strävare tanniner. Slutresultatet blev enligt mig och många andra en succé. 2009 gjordes det en DNA-analys av druvan Albarossa som pekar på att korsningen gjorts med Barbera och Nebbiolo di Drunero även kallad Chatus. Alltså inte Nebbiolo som avsikten var från början. Flera vinmakare menar dock att en sådan miss är otänkbar och vidhåller att Giovanni lyckades. Det jag kan konstatera är att Giovanni alldeles oavsett har skapat en intressant druva som generellt ger viner med mer struktur och komplexitet än Barbera.


Vingården Viotti planterade sina druvor för 20 år sedan i Castel Rocchero, Asti, Piemonte. De första åren var resultatet av försöket riktigt dåligt och många andra vingårdar tog bort sin Albarossa. Viotti hängde dock i och 2011 kom belöningen. Sen dess har Viottis vinrankor levererat otroligt fin Albarossa.


Druvskörd sker för hand och alla druvorna är Viottis egna. Vinframställning sker i rostfritt stål för att sedan flyttas över och lagras ett år i 25 hektoliters träfat kallade ”Allier”. Efter tappning på flaska ligger vinet minst ett år i Viottis vinkällare innan det får bege sig till Sverige.

Passar till

Matmatchning är förhållandevis bred och kan göras lite efter er egen preferens. Men mitt riktmärke är inte allt för feta eller kraftiga rätter av både vitt och rött kött. Pasta som kalvravioli och ostar hanterar Viottis Albarossa också bra. Servicetemperatur vid 17–18 grader.

Utseende

Mörkt röd likt en tät barbera.

Doft

Doften är packad med frukt som plommon, björnbär, blåbär och en ton av lakrits.

Smak

I smaken är karaktäristiken i doften kombinerat med Nebbiolo liknande tanniner vilket ger ett mycket intressant vin

Produktdetaljer

Leverantör
Vinonista AB
Varumärke
Viotti
Artikelnummer
100341
Pris
Logga in för att se priset
Antal styck per förpackning
12
Förpackning
Flaska 750ml
GTIN
07350095030226
Alkohol
14%
Lager och Leverans info
Logga in för att se lagerstatus
Ursprung
Europa > Italien > Piemonte
Årgång
2017
Druva
Albarossa
Ingredienser

Hållbarhets certifierad

Liknande artiklar

NyhetEkologisk
Not another fake label
Nyhet
Barbera d'Alba Superiore
Nyhet
Barolo Ravera
NyhetEkologisk
Toscana Cab - Valle del Sogno
Nyhet
Barolo Rocche dell’Annunziata
Nyhet
Etna Rosso 21
Nyhet
Pintas Character
Nyhet
Piemonte Freisa