Falanghina Spumante Brut Qvid

La Guardiense

Mousserande vin

Falanghina Spumante Qvid Brut är läskande frukt av söt och syrlig citrus. Görs av kooperativet La Guardiense från Kampanien i södra Italien.


Ett mousserande vin som jäser andra jäsningen på ståltank enligt Martinotti metoden(Prosecco metoden).


Druvor pressas tillsammans med druvstjälkarna. Stjälkarna innehåller nämligen mineralämnen som bidrar till vinets friskhet. Det genomgår en mjukt pressning på 10 grader och jäsning sker sedan i ståltank med kontrollerad temperatur på 15 grader. Efter jäsning tappas vinet på trycktank där det sedan genomgår en andra jäsning vid 16 grader. De olika gradantalen är viktiga för att behålla friskheten. Det färdiga mousserande vinet lagras sedan med sin jästfällning i 4 månader i trycktanken. Därav den försiktiga brödigheten i smaken.


Qvid betyder någonting i stil med ”något speciellt” på latin.

Passar till

Utmärkt som aperitif. Men det fungerar också genom många middagar. Vinet följer med både på kräftskivan och påskbordet. Grillade skaldjur och en pizza Napoletana med sardeller och oliver är spot on. Det var också i Neapel som jag första gången läskade mig med detta vin. Serveringstemperatur 6 ° C.

Utseende

Falanghina Spumante Qvid Brut har en stark halmgul färg.

Doft

Fruktig doft där du känner igen druvan Falanghinas karaktäristiska dofter. Läskande frukt av söt och syrlig citrus.

Smak

Smaken som dominerar är söt och syrlig citron. Vinet är välbalanserat med lite krämighet och frisk finish. I smaken finns också en liten ton av jäst som avslutas med en mild beska.

Produktdetaljer

Leverantör
Vinonista AB
Varumärke
La Guardiense
Artikelnummer
100317
Pris
Logga in för att se priset
Antal styck per förpackning
6
Förpackning
Flaska 750ml
GTIN
07350095031032
Alkohol
12%
Lager och Leverans info
Tillfälligt slut
Ursprung
Europa > Italien > Kampanien
Årgång
NV
Druva
Falanghina