Franciacorta Brut

Castelveder

Mousserande vin

Castelveder


Vingården startades av Renato och Elena Alberti 1975. De var övertygade om att förutsättningarna för att göra riktigt bra mousserande vin fanns under deras fötter. Under ett tunt jordlager finns en porös kalkrik bergart (maiolica) där vinstockarnas rötter hittar sitt vatten. En annan anledning till Castelveders unika förutsättningar är att vinrankorna växer i en dalgång där fuktig dimma nattetid sjunker ner från bergen och sveper in druvorna. Resultatet av detta är ett mästerverk skapat av naturen i samarbete med Renato och Elena. Idag är det deras barnbarn Camilla som leder vingården.





Vinhantverket på Castelveder


Druvorna som vinet görs av 100% Chardonnay. Efter den första jäsningen till ett stilla vin är det dags att skapa bubblorna. Vinet buteljeras då tillsammans med lite socker för att sätta igång den andra jäsningen. Väl i flaska lagras vinet på sin jästfällning i 18 månader. Under de 18 månaderna pågår ett dagligt roterande för att succesivt luta flaskorna. Proceduren upprepas gång på gång slutligen står flaskorna horisontellt. Då har jästfällningen sjunkit ned mot korken av flaskan. Den avlägsnas då genom degorgering.

Degorgering innebär att man fryser flaskhalsen och öppnar försiktigt kapsylen. Då skjuts jästfällning lätt ut på grund av trycket i flaskan. Till vinet tillsätter man istället dosage som är en blandning av sockerlag och vin. Slutligen är det dags att sätta på korken och grimman.

Passar till

Bubblet kan avnjutas som aperitif men är också perfekt till färska ostron, andra skaldjur och grillad gös. Det passar också väldigt fint till en krämig skaldjursrisotto. Serverings temperatur 6° C.

Utseende

Färgen är ljust halmgul.

Doft

Doft av vit frukt, toner av skorpor och en karakteristisk friskhet som Castelveders mineralrika bubbel har.

Smak

Frisk och balanserad smak av mineralrik Chardonnay. Starkt och långvarigt pärlande bubblor. Sockerhalt, 4g/L

Produktdetaljer

Leverantör
Vinonista AB
Varumärke
Castelveder
Artikelnummer
100335
Pris
Logga in för att se priset
Antal styck per förpackning
6
Förpackning
Flaska 750ml
GTIN
07350095030219
Alkohol
12.5%
Lager och Leverans info
10+ kvar för - omgående leverans
Ursprung
Europa > Italien > Lombardiet > Franciacorta
Årgång
NV
Druva
Chardonnay