Chianti Classico Riserva

Lilliano Ruspoli

Rött vin

Nyhet

Ett vin gjort uteslutande av druvor från Lillianos ekologiskt odlade vingårdar. Vinet gör de precis som med deras Chianti Classico på 90% Sangiovese som de blandar med 5% Colorino och 5% Merlot. Det gör Lilliano för att ge vinet mer blå fruktiga toner och runda av vinet. Skillnaden mot deras Chianti Classico är att urvalet av druvorna är av ännu ett snäpp högre kvalitet.



Vinifiering

Efter urval i vingården genomgår druvorna mjuk krossning och avstjälkning. Under jäsningen, som sker vid 26 till 28 °C, musten pumpas över med nedsänkning av locket på en daglig basis, för att gynna utvinningen av ädla föreningar från skinnen. Maceration varar 21 till 25 dagar beroende på årgång. Malolaktisk jäsning sker i rostfria tankar.


Vinet mognar 15 månader på stora fat av fransk ek med en kapacitet på 28 och 34 hektoliter. Efter mognad buteljeras och åldras in glasflaskan minst 6 månader (varav tre obligatoriska enligt lag).


Lilliano är unika i Chianti i ett avseende, de är stora markägare och deras primära försörjning är skogsbruk. Vingårdarna utgör bara en 10-del av familjens ägor. Det gör att druvorna växer omgivna av skog i en spirande biologisk mångfald. Jag är övertygad om att det ger friskare och smakrikare frukt. Till skillnad från många större producenter är detta ett vackert vinhantverk från vingård till flaska.

Passar till

Vinet är passar perfekt till rött kött, särskilt nöt och hjort. Serverings temperatur 18 grader.

Utseende

Färgen är rubinröd med en tendens mot granatäpple när vinet lagras länge.

Doft

Doften är mycket intensiv och elegant med dominerande blomtoner, särskilt violer, typiska för Sangiovese från Castellina in Chianti.

Smak

Smaken som omedelbart framträder när man smakar det utmärkta förhållandet mellan struktur, tannin och smakens fräschör. Härlig syra som förlänger drickandet och förhöjer smaken.

Produktdetaljer

Leverantör
Vinonista AB
Artikelnummer
104834
Pris
Logga in för att se priset
Antal styck per förpackning
6
Förpackning
Flaska 750ml
GTIN
08002487027503
Alkohol
14.5%
Lager och Leverans info
Tillfälligt slut
Ursprung
Europa > Italien > Toscana > Chianti
Årgång
2020
Druva
90% Sangiovese, 5% Colorino och 5% Merlot.
Ingredienser

Vin

Liknande artiklar

Ekologisk
Chianti Classico
Nyhet
Barolo Ravera
Chianti Classico Gran Selezione
Nyhet
Barolo Massara
Nyhet
Sacrantino
Rött vin
Sacrantino 14.5%

Cantina Fratelli Pardi

NyhetEkologisk
Gallina de Piel - Esclafit (Flaska 750 ml)
Nyhet
Etna Rosso
Nyhet
La Despensa Cabernet Sauvignon
Nyhet
La Despensa Cinsault
Nyhet
La Despensa Field Blend