Limonio

Limonio

Varför just Limonio´s Limoncello. Jo, första gången jag provade Limonios Limoncello blev jag helt förbluffad. “Kan det verkligen vara så här bra?”


Då har jag inte bara druckit det industriellt framställda skräpet som står på Systembolagets hyllor eller på valfri taxfree. Jag har skrotat runt i Sorrento i veckor utan att få tag på något liknande som Limonio gör.


Stort tack till vinmakaren Rosario Catalano som pekade mig i rätt riktning, Det fanns några andra bra som tävlade om att få komma till Sverige men ingen kom i närheten av Limonios Limoncello. När jag sedan kom på besök och fick prova deras Mandaretto blev jag än mer överväldigad.


Limonio är unika. Dels är man ett väldigt skickligt destilleri och så är de ekologiska fruktbönder.


Limonio odlar alla de frukter ur vilka man utvinner eteriska oljor ur för att sedan användas för att skapa världens godaste likörer. De odlar även ekologiskt 4 inhemska vindruvor för att göra bästa möjliga grappa till sin Limoncello. Alkohol framställd av vindruvor håller betydligt mycket högre kvalité än den industrisprit du normalt får i din Limoncello. Dessutom odlar de kryddor för inblandning i några av deras andra likörer.


Familjen Russo har drivit Limonio i generation efter generation och det är verkligen en härlig känsla som genomsyrar allt. När jag besökte odlingarna för första gången slogs jag av hur grönt det är. Här växer fruktträden bland gräs och andra buskar precis som i vilken fruktträdgård som helst. Gården drivs idag av Rita tillsammans med sina syskon.