Piemonte Freisa

Cascina Vigna

Rött vin

Freisa och vinmakaren Stefano Gozzelino på Cascina Vigna gör det igen. Återigen en bronsmedalj i Vinordic. Det var andra året i rad har han vann en svensk utmärkelse för sina viner. 2019 vann han brons med Barbera d’Asti Superiore och 2020 var det alltså dags för hans vin Piemonte Freisa att stå på prispallen. Jag är inte det minsta överraskad. 2021 följde han upp det med silver för sin Barbera d’Asti. Stefano är sensationellt begåvad i sin roll både som vinbonde och vinmakare.


Stefanos Piemonte Freisa är verkligen ett fantastiskt vin. Jag är väldigt glad över att kunna erbjuda det till vinälskare runt om i vårt avlånga land. Stefano har en stor passion för druvan Freisa. Av många vingårdar slumpas det bort som utfyllnad i olika typer av blandviner. Men Stefano behandlar den med stor kärlek och skapar återigen magi med sin rustika vinmakarstil.


Freisa är en druva som odlats länge i Piemonte och sticker ut för sin tanninrika karaktär. Släktskapet med Nebbiolo går inte att förneka (den är nämligen genetiskt släkt med den betydligt mer kända druvan).


Stefano och hans familj skördar druvorna för hand. Vinet jäser i betongtankar och lagras på äldre franska barriquer (225 liter) i 12 månader. Sedan tappar Stefano vinet på flaska i Cascina Vignas gamla vinkällare. Slutligen vilar vinet ytterligare ett år på flaskan innan den släpps till försäljning.

Passar till

Jag tycker själv att detta underbara vin trivs som allra bäst med feta rätter av vilt kött. Servera i stora kupor vid en temperatur på 20 grader.

Utseende

Färgen är doft röd men ton av granatäpple.

Doft

Doft av kärnig körsbärsfrukt och hallon blandas med kryddig doft och toner av cigarr.

Smak

Smaken är friskt fruktig, komplex och med strama tanniner.

Produktdetaljer

Leverantör
Vinonista AB
Varumärke
Cascina Vigna
Artikelnummer
100315
Pris
Logga in för att se priset
Antal styck per förpackning
6
Förpackning
Flaska 750ml
GTIN
07350095030288
Alkohol
14.5%
Lager och Leverans info
10+ kvar för - omgående leverans
Ursprung
Europa > Italien > Piemonte
Årgång
2019
Druva
Freisa

Liknande artiklar